Samenwerken in het bedrijfsrestaurant van THREE-SIXTY

22 september 2021

Samenwerken in het bedrijfsrestaurant van THREE-SIXTY

Talentvol in gesprek met Erika & Carin in het bedrijfsrestaurant van THREE-SIXTY

‘Ik vraag niet door, maar alles mag er zijn’

Is het haar Zeeuwse nuchterheid of haar eigen levenservaring? In het bedrijfsrestaurant van THREE-SIXTY / De Verspillingsfabriek begeleidt Erika, als locatieverantwoordelijke, Carin alsof het een vanzelfsprekendheid is. Carin heeft een GGZ-achtergrond, een psychische stoornis, wat voor uitdagingen zorgt op het gebied van werk. Erika heeft geen werkervaring in de zorg. Wat maakt dat het zo goed werkt tussen deze twee collega’s? ‘Het zit in me’, vertelt Erika. ‘We stellen ons allebei kwetsbaar op en alles is bespreekbaar. Ik weet ook niet alles over Carin.’ Vier jaar geleden werden de twee dames aan elkaar voorgesteld en het klikte meteen.

‘Ik weet niet wat ik zonder haar moet’

Na voordracht van de GGZ en met hulp van Jos van Delft (toenmalig Manager Inclusiviteit bij Hutten) begon Carin aan haar werk in de catering. Ze heeft haar eigen werkzaamheden. Zo doet ze ’s-ochtends de afwas van de nachtploeg en regelt ze bijvoorbeeld de kaarsjes. Veel verantwoordelijkheid of alleen op grote groepen staan is niet aan haar besteed, dat geeft te veel druk. Erika: ‘Ondanks dat betrap ik mezelf regelmatig op de gedachte dat ik niet weet wat ik zonder haar moet.’ Met een ondeugende glimlach en een goed gevoel voor humor heeft Carin zich als collega onmisbaar gemaakt. ‘Ze is ook nog eens erg collegiaal en appt me wanneer ik ziek ben om te vragen hoe het met me gaat.’

Eigen ervaring

Misschien ligt de kracht van deze samenwerking wel vooral in het feit dat Erika uit eigen ervaring weet hoe het is om niet goed in je vel te zitten. In een lastige periode, waarin ze zelf veel negatieve gedachtes ervaarde, heeft ze intensieve therapie gehad. Dankzij die hulp kwam ze er weer bovenop. Wat ze toen geleerd heeft geeft ze nu weer door aan Carin. ‘Ik kan vanuit mijn eigen ervaring voorbeelden geven. Zo geef ik haar de tip om alles van zich af te schrijven, omdat mij dat destijds hielp.’ Verder geeft Erika aan nooit helemaal de diepte in te gaan. ‘Ik vraag niet door, maar alles mag er zijn. Wanneer Carin zich een dag minder goed voelt, geef ik haar een opdracht in de keuken.’

Mooie stappen

Af en toe heeft Carin een terugval en komt ze een tijdje niet. Erika: ‘Ik moet dan even tot tien tellen, maar weet ook dat we dit zo hebben afgesproken.’ Een vast contract zit er voorlopig niet in, dat is nog een stap te ver. Toch heeft Carin mooie stappen gemaakt afgelopen jaren. ‘Ze kwam binnen met haar hoofd naar beneden en was erg in zichzelf gekeerd. Nu maakt ze uit zichzelf contact met gasten’, vertelt Erika. Ze zoekt ook naast haar werk het contact meer op, zo werd ze lid van een koor. ‘Dit restaurant is een veilige plek voor haar. Ze heeft hier een levensdoel’, aldus Erika.

Zoek jij ook werk en heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met ons op via onderstaand formulier!

Deel dit bericht: