De kracht van echte aandacht: Talentvol & gemeente Oss slaan de handen ineen

23 maart 2021

De kracht van echte aandacht: Talentvol & gemeente Oss slaan de handen ineen

Er is een mismatch op de arbeidsmarkt. Veel mensen zoeken werk, maar er zijn ook veel vacatures. Wat gaat er mis? Gemeente Oss en Talentvol sloegen de handen in een om meer zicht te krijgen op een groep werkzoekenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Welke hulp hebben ze nodig en hoe kunnen ze het beste geholpen worden? Het idee voor een project in wijkcentrum De Hille ontstond. Een informele inloop voor gratis advies, hulp en training op het gebied van werk voor iedereen die wil en kan werken maar waarbij het niet wil lukken. De drempel om hulp te vragen bij de gemeente kan hoog zijn, daarom wordt het project uitgevoerd door Talentvol. “Wie klopt er dan aan? Daar waren we nieuwsgierig naar!” Marieke Olislagers van gemeente Oss.

Dat kleine beetje extra

Afgelopen jaar kwam Talentvol in contact met gemeente Oss. Vanuit de gedeelde passie om mensen verder te helpen maakten ze samen een plan voor de wijk Ussen. Jos (Talentvol) en Corina (IBN) toverden wijkcentrum De Hille om tot een plek waar mensen hulp konden krijgen bij hun zoektocht naar werk. “We zagen al snel dat mensen dit als veel laagdrempeliger ervaarden dan bijvoorbeeld het gemeentehuis”, vertelt Jos. “Er is een groep die niet geholpen wordt, maar met dat kleine beetje extra hulp weer aan het werk raakt.”

Van een kop koffie naar een baan

Mensen van alle leeftijden en opleidingsniveaus zijn welkom in De Hille. “Wanneer iemand zijn verhaal vertelt maken onze hersenen gelijk toeren”, vertelt Corina. “De een is gebaat bij een extra taalcursus en de ander is al enorm geholpen met het luchten van zijn hart. De Hille is een fijne plek, waar je bij wijze van ‘met een kop koffie en een koek’ naar binnen kunt lopen en met professionele hulp, en misschien zelfs een baan, weer naar buiten gaat.”

Een warm nest

Fer, die 16 jaar lang bij een groothandel werkte, zat een tijd geleden plots zonder werk. “Ik voelde me alleen op de wereld, ik wist niet meer waar ik naartoe kon”, vertelt hij. Hij las in de krant over het initiatief. Toen hij bij het wijkcentrum binnenliep kwam hij in een warm nest. “Er stonden statafels en ik kreeg direct een kop koffie. Ik dacht dat ik praktische hulp nodig had met mijn CV en LinkedIn, maar het luchtte al enorm op om mijn verhaal te doen. Ik voelde me voor het eerst in tijden gesteund.” Ondanks dat Fer nog geen werk heeft gevonden (zijn sollicitatie werd afgebroken door corona), heeft hij wel meer zelfvertrouwen gekregen. ”Ik weet nu dat mijn LinkedIn goed is, hoe ik gesprekken met werkgevers kan houden en hoe ik mezelf vol overtuiging kan pitchen.”

Weer terug in de maatschappij

Ook Sanne, die jarenlang mantelzorger was, wilde weer aan het werk. “Verschillende instanties hielpen me niet bij die zoektocht, dus toen probeerde ik het maar zo”, vertelt ze. Talentvol gaf haar CV aan verschillende bedrijven en binnen no-time kreeg ze twee uitnodigingen voor een gesprek. Die gesprekken ervaarde ze als heel positief en ze werd aangenomen. Ze werkt minder dan dat ze wil, vanwege corona, maar hoopt snel weer fulltime aan de slag te kunnen. “Dan draai ik weer volledig mee in de maatschappij!”

Met het project in De Hille hopen gemeente Oss en Talentvol andere gemeentes en bedrijven te inspireren. Het inzetten van een onafhankelijke partij heeft gezorgd voor nog beter zicht op werkzoekenden en hun behoeftes. Talentvol hoopt dat andere gemeentes inzien dat zo’n traject helemaal niet veel tijd of geld kost. Het enige nodige is een klein beetje extra aandacht.

Kun jij ook hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op of loop op woensdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur bij ons binnen in Wijkcentrum De Hille in Oss!

Deel dit bericht: